VADSØ MEGACITY
10.08 - 12.08

Miina Alajärvi and Kirsikka Paakkinen at Vadsø.

VADSØ MEGACITY er et sosialt kunstprosjekt – et tankeeksperiment som utforskes i felles åpne workshops og en utstilling skapt av filmskaper og fellesskapskunster Miina Alajärvi og filmskaper og visuell kunstner Kirsikka Paakkinen. Prosjektet er årets kunstprosjekt under Varangerfestivalen 2023 i Vadsø.

VADSØ MEGACITY utforsker den nære framtiden og hva Vadsø skal være i 2050. Prosjektet undersøker en bekymrende trend i distriktene i nord ved å snu på scenariet fra flytting til mulig tilflytting. Under overflaten berører prosjektet tema som identitet, kultur, toleranse, likeverd, gjenbruk og natur.

Prosjektet ble valgt gjennom en open call utlyst i samarbeid med følgende partnere: Finsk-norsk kulturinstitutt (FINNO), Varangerfestivalen, Vadsø gjesteatelier/Troms og Finnmark fylkeskommune, Artists’ Association of Lapland og Vadsø kunstforening. I tillegg har vi mottatt finansiering fra Heia Vadsø og Kulturrådet. Utlysningen inviterte til utforskning av hvilken rolle kunst og kultur kan ha i å skape en dynamisk og bærekraftig region. Det ble lagt vekt på prosjektets ideer rundt medvirkning i lokalmiljøet og samarbeid på tvers av landegrensene.

Den utvalgte kunstnerduoen av rundt 30 søkere ble invitert på residensopphold i Vadsø i januar 2023. Her møtte de lokalbefolkning, tilflyttere, Vadsøværinger, ungdommer og ordfører for å lytte og samskape i prosjektet. 

 

VADSØ MEGACITY åpner 9.august kl 16.30  under årets Varangerfestival.

Utstilling /Drop-in workshop fredag – lørdag 11.-12.august fra kl 12.00 -15.00.

Les intervju (på engelsk) med kunstnere Miina Alajärvi og Kirsikka Paakkinen.

 

Bilder: Sunniva Tønsberg Gaski/ Vadsø Kunstforening. Poster: design av Snefokk.