Publisert 21.10.2020

Workshop Oslo Kulturnatt 2021: Movements

Dansere filmas framför en projicerad tegning

Foto: Anne-Sylvie Bonnet

Prosjektet Movements som planlegges til Oslo Kulturnatt 2021 er en tverrfaglig forestilling, som tar utgangspunkt i bevegelse gjennom musikk, dans, tegning og video. 

I september gjennomførtes en 2 dagers Movements-workshop i Oslo med komponist og jazzmusiker Verneri Pohjola, musiker Tuomo Prättälä, billedkunstner Runi Langum, danser og koreograf Kenji Wilki og videokunstner Simon M. Valentine. De finske kunstnerne deltok på workshopen digitalt fra Finland. Resultatet fra workshop var grunnlaget for det kunstneriske uttrykket, det musikalske lydbilde og komposisjonen som skal jobbes frem til Oslo Kulturnatt 2021. 

Tegnere, videokunstner og dansere i workshop

Foto: Anne-Sylvie Bonnet

Med et undersøkende blikk på individet, handler forestillingen Movements om det å være del av et kollektiv og behovet for å bryte ut av kollektivets mønstre i selverklæringens navn. Sammen utforsker de utøvende kunstnerne forholdet mellom individualisme og kollektivisme gjennom improvisasjon og bevegelse.

Tiden vi lever i krever at vi forholder oss til nye regler, og selv isolering har blitt en solidarisk akt for kollektivet.

Etter at koronavirusets spredning har fordret en omorganisering av samfunnet, har problemstillingen blitt enda mer potent. Tiden vi lever i krever at vi forholder oss til nye regler. Selv isolering har blitt en solidarisk akt for kollektivet. Hvordan påvirker dette kroppens bevegelser og bevegelsesmønstre? Hvordan kommer dette frem i en tverrfaglig utforskning av kroppen gjennom tegning, video, dans og musikk i en workshop?

Movements-workshop på gång

Foto: Anne-Sylvie Bonnet

De ulike prosessene i workshop ble dokumentert og en pilot film, som skal vise resultat og retning til en fremtidig forestilling for Oslo Kulturnatt 2021, vil produseres.

Movements består av improvisert tegning, jazz-musikk, dans og videokunst. Kunstnerne: tegner Runi Langum, jazzmusiker Verneri Pohjola, musiker Tuomo Prättälä, videokunstner Simon M. Valentine, koreograf Kenji Wilki og dansere fra Den Norske Opera og Ballett.

Kulturbyrået Mesén er kurator og produsent for prosjektet, som er ment for alle aldre. Prosjektet er støttet av Norsk-finsk kulturfond, Finsk- norsk kulturinstitutt, Oslo kommune KUL og Fond for lyd og bilde.

Movements-workshop på gång
Foto: Anne-Sylvie Bonnet
Tekst: Kulturbyrået Mesén