asfalt med bremsemerker

Film

DATO OG TID:

13.01. - 19.01.

STED:

Aurora Kino m.fl.
Grønnegata 100, Tromsø

INFO:

TIFF 2020 – Tromsø International Film Festival

TIFF er både en populær publikumsfestival, samt er viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje. Festivalen har en sterk tradisjon for å vise finske filmer og i år står fem finske filmer og flere regissørbesøk på programmet.

Bestillingsverket Images of the North bl.a. med Hilda Länsman fra Utsjoki i Finland kan sees på åpningsseremonien 13. januar. Det eksperimentelle bandet Cleaning Women spiller live til sci-fi filmen Aelita og på festivalens avslutningsfest.

Finske filmer som vises på festivalen:

Aurora – Miia Tervo
Aurora er en partyløve med en seriøs angst for forpliktelser. Hun vil leve hver kveld som om den er hennes siste. Hun flyter fra fest til fest, mens hun imellom slagene søker på småjobber som kan være med på å finansiere hennes valgte livsstil. Hun ender hver kveld på sitt lokale gatekjøkken, og en kveld kommer en iransk mann ved navn Darian inn døren. Darian har mistet oppholdstillatelsen og skal kastes ut av Finland. Han er vant til å være på flukt, men har nå en ung datter å ta seg av. Han finner ut at hvis han gifter seg med en finsk kvinne, vil datteren automatisk få innvilget oppholdstillatelse. Motvillig går Aurora med på å hjelpe han med å finne en passende kandidat. Aurora har flyktet fra kjærligheten og Darian fra døden. De trenger hverandre for å omsider kunne slutte å flykte.

Awareness – Arttu Nieminen
Et nevrofilmatisk stup inn i en surrealistisk spådom, hvor menneskehetens bevissthet strekker seg mot himmelen.

Heroes – Karoliina Paatos
Den amerikanske vesten har vært hjem for mange motkulturer. «Gay rodeo», som er den tradisjonelle rodeo men kun for homofile, er en av disse. Den er fortsatt marginal og lite kjent, selv iblant homofile. Den motsier den herskende oppfatningen av cowboyen som ikke inkluderer forskjellige roller eller seksuelle orienteringer. Den hadde sin oppstart under den tunge diskrimineringen på 70-tallet og ble en familie for dem som ikke føler seg hjemme på tradisjonell rodeo, og som ikke har blitt akseptert hos sine biologiske familier.

Untitled (burned rubber on asphalt) – Tinja Ruusuvuori
I en rolig og avsidesliggende bygd i Norge har flere bremsespor på veiene skapt kontroverser og nysgjerrighet. Ved å gå inn i rollen som detektiv utforsker denne dokumentaren det forvirrende fenomenet og deres mystiske tilsynekomst. Svinger, sløyfer og kurver – disse hypnotiserende mønstrene avslører uventede friksjoner i bygda.

Wandering in the White (Vaeltajat) – Otto Heikola
To orienteringsløpere fra tidligere tiår reiser til Lappland for å legge ut på en fire dager lang skiekspedisjon. Men når paret møter på en blendende snøstorm i villmarken blir de tvunget til å ta noen vanskelige avgjørelser, under livstruende omstendigheter. Det som startet som en trygg tur i kjente omgivelser blir etter hvert en umulig oppgave i navigering. Hvilken retning er den riktige når man ikke kan se forskjell på bakken og himmelen?

Bilde: Tinja Ruusuvuori: Untitled (burned rubber on asphalt)