Any Day Now

Film

DATO OG TID:

31.05. - 10.06.

STED:

Digital

INFO:

oslopix.no

Oslo Pix: Any Day Now av Hamy Ramezan

Any Day Now (Ensilumi) av Hamy Ramezan vises i konkurranseprogrammet Grand Pix: Nordisk Fiksjon. I tillegg kan du få med deg en samtale mellom regissøren og lektor Jonathan Harvey fra filmavdelningen ved Aalto-universitetet.

Any Day Now (Ensilumi) følger den iranske Mehdipour-familien gjennom en idyllisk finsk sommer, mens de avventer svar på om de får asyl i Finland. Filmen – delvis basert på manusforfatter og regissør Hamy Ramezans barndom som iransk flyktning i Finland – viser motstandskraften hos alminnelige mennesker, og deres varme, godhet, og kjærlighet, stilt opp imot byråkratisk apati.

Mens Mehdipourene venter, beveger sommeren seg mot at Ramin, sønnen i familien og på terskelen til tenåringsårene, skal begynne på et nytt skoletrinn. Ungdomstiden blir en metafor for familiens situasjon – preget av usikkerhet og forvirring, men også spenningen ved nye opplevelser på et nytt sted. Selv om Any Day Now tar for seg vanskelighetene flykninger møter i fremmede land, er denne filmen i sitt temperament mest av alt en film om hverdagslivet.

Ramezan er avveiende og presis i hvordan han fremstiller dagligdagse mønstre i interneringssenteret der familien bor, og i denne lavmælte alminneligheten ligger filmens følelsesmessige kraft. Mehdipourenes desperate situasjon ligger rett under overflaten i hvert anstrengte blikk, hver uforstående kommentar og forkjærte utveksling. Men dette blir overskygget av et ektefølte håp som sprer en sjelsstyrke gjennom filmen og gjør atAny Day Now vil resonnere med enhver.

Hamy Ramezan

Hamy Ramezan (f. 1979) er en finsk-iransk filmskaper. Ramezan har fullført flere prosjekter siden han gikk ut av den britiske filmskolen UCA Farnham i 2007, både kort- og dokumentarfilm. Den best kjente av disse er den prisvinnende kortfilmen Kuuntele (Listen, 2014). Any Day Now er hans første spillefilm.

Hamy Ramezan deltar i en samtale med Jonathan Harvey fra filmavdelingen ved Aalto-universitetet. Samtalen vil foregå på engelsk.

Oslo Pix
Oslo Pix er en publikumsfestival for hele byen som kombinerer film og fest på nye måter. Festival har som mål å vise det beste fra verdensfilmen akkurat nå: fra de største Hollywood-produksjonene til den minste indie-filmen, fra eksperimentelle filmer som sprenger alle grenser til filmperler du har med deg lenge etter du forlater kinosalen.

Les mer og kjøp billet på Oslopix.no.

Samtalen med Hamy Ramezan er et samarbeid mellom Oslo Pix og Finsk-norsk kulturinstitutt.

Tekt: Elisabeth Aslesen & Oslo Pix
Bilder: 1. Still image from the film Any Day Now © Sami Kuokkanen / Aamu Film Company 2. Hamy Ramezan © Meeri Koutaniemi