Still foto från filmen Any Day Now

Film

DATO OG TID:

31.10.

17:00

STED:

Cinemateket

Dronningens gate 16
0152 Oslo

INFO:

Facebook event

cinemateket.no

Nordisk filmhelg: Any Day Now av Hamy Ramezan

Any Day Now (Ensilumi) – Finlands kandidat til Nordisk råds filmpris – vises på Nordisk filmhelg.

Filmen er et dypt rørende og varmt drama om en families håpefulle kamp for tilværelsen. 13 år gamle Ramin Mehdipour og hans iranske familie lever på et flyktningmottak i Finland. Like etter at Ramins skoleferie har begynt, mottar familien den forferdelige nyheten om at asylsøknaden deres er avvist. Familien Mehdipour anker en siste gang, og de fortsetter med dagliglivet og prøver å være positive til tross for trusselen om å bli deportert. Når Ramin starter på det nye skoleåret, blir hvert øyeblikk og hvert vennskap mer dyrebart enn noen gang.

Filmen innledes av foredragsholdere Marco Elsafadi. Elsafadi (f.1976) er palestinsk flyktning og kom til Norge med familien i 1987. Han er basketballspiller på toppnivå og har representert det norske landslaget i tolv år. I 1993 begynte Marco sitt engasjement for barn og unge og i 2002 stiftet han organisasjonen New Page som frem til 2011 jobbet med vanskeligstilt ungdom, rusproblematikk, skoleskulk, fritidsproblemer og vold. I løpet av tre år utvidet organisasjonen til 60 ansatte og ble dermed en meget viktig støttespiller for barnevernet i både Oslo, Bergen og Stavanger. Marco er opptatt av kraften som oppstår i relasjonen mellom mennesker – på godt og vondt. Livet handler om samarbeid. Mennesker bygger hverandre opp og bryter hverandre ned daglig. Er vi bevisst rundt vårt ansvar i samspill med våre medmennesker?

Nordisk råds filmpris skal bidra til å gjøre det lettere å produsere nordisk film og forsterke det nordiske filmmarkedet. Hver film blir nominert av en lokal jury i hjemlandet. Lederen i de lokale juryene utgjør den nordiske juryen og utpeker til slutt vinneren. Filmen som vinner den store prisen offentliggjøres under Nordisk råds sesjon i København tirsdag 2. november.

Under Nordisk filmhelg kan du se alle de nominerte filmene. Filmene vises med foredrag, samtaler og spennende gjester, og mellom forestillingene serveres det forfriskninger.

Les mer og kjøp billet på Cinematekets nettside: HER.

Se intervju med regissør Hamy Ramezan.

Any Day Now vises i samarbeid mellom Cinemateket og Finsk-norsk kulturinstitutt.

Tekst: Cinemateket, redigert av Finsk-Norsk kulturinstitutt
Foto: Still image from the film Any Day Now © Sami Kuokkanen / Aamu Film Company