Juniutstillingen: Gálgat mohkiid, duogŋat gokčasiid
30.05 - 30.06

Kunstnerforbundets Juniutstilling Gálgat mohkiid, duogŋat gokčasiid tar for seg samisk tilstedeværelse, eller fraværet av den, i Kunstnerforbundets historie. Utstillingen tar utgangspunkt i minneutstillingen for John Savio i 1939. 

Den samiske grenevevstradisjonen og Savios kunstnerskap knyttes opp til verk av 13 samtidskunstnere og duodjiutøvere fra ulike generasjoner med samisk tilknytning. Hvilke samiske fortellinger fikk plass i den unge norske nasjonalstaten, hva ble den samiske fortellingen i fornorskningstidens og etterkrigstidens majoritetssamfunn? Og hvilke samiske fortellinger vil det være rom for i tiden etter at Sannhet og forsoningskommisjonen har undersøkt fornorskningspolitikkens konsekvenser og uretten begått av staten mot samer og kvener/norskfinner? Juniutstillingen ønsker å tette hull i veven og bringe frem glemte og tildekte historiske hendelser.

Deltagende kunstnerne
Bente Geving, Elina Juopperi, Elina Waage Mikalsen, Gjert Rognli, Hilde Skancke Pedersen, Irene Rasmussen, Jostein Venås, Lada Suomenrinne, Márjá Karlsen, Mary Ailonieida Sombán Mari, Mihkkal Hætta, Monica L. Edmondson, Silje Figenschou Thoresen.

Gálgat mohkiid, duogŋat gokčasiid er kuratert av Raisa Porsanger og Martina Petrelli.

Utstillingen åpner torsdag 30. mai kl. 18-20, og varer til og med 30. juni 2024.
Mer informasjon om utstillingen finner du på Kunstnerforbundets webside (tilgjengelig også på samisk).

Om Kunstnerforbundet
Kunstnerforbundet er en kunstnerstyrt, ikke-kommersiell visnings- og formidlingsinstitusjon med vekt på skiftende utstillinger av samtidskunst og kunsthåndverk fra hele landet.

Kunstnerforbundet ble opprettet i 1910 av yngre profilerte kunstnere og er ett av Skandinavias eldste kunstnerstyrte gallerier. Galleriet er organisert som et idealistisk aksjeselskap. 150 samtidskunstnere er i dag tilknyttet galleriet som aksjonærer.


Utstillingen er støttet av Sametinget, Fritt Ord og Finsk-norsk kulturinstitutt FINNO.

Bilde: Utstillingsplakaten er illustrert og designet av Kine Yvonne Kjær.