Fyrets dag: Nastja Säde Rönkkö: Those Who Kept the Light 25.2. 

En bild av “Those Who Kept the Light” av Nastja Säde Rönkkö.

Kunstner Nastja Säde Rönkkös kortfilmer fra verket “Those Who Kept the Light” vises på Fyrets dag i Lindesnes Fyr. Seks norske fyr er med i kortfilmene deriblant Lindesnes, Søndre Katland og Kvitsøy. Etter filmvisningen blir det en kunstnersamtale med Nastja Säde Rönkkö og Ingrid Økland fra Kulturbyrået Mesén. 

I 2021 hadde Nastja Säde Rönkkö en idé om å lage et kunstverk med utgangspunkt i kvinners historier på fyr i Norge og Danmark. Derfra har prosjektet utviklet seg til å se på vårt forhold til havet i sammenheng med skeive og feministiske maritime perspektiver. Innenfor den bredere rammen av klimakrise og rollen til de skjøre økosystemene i havet, utforsker prosjektet et kollektivt tankesett rundt angst og håp gjennom episke og øde nordiske landskap.

«Those Who Kept the Light» undersøker betydningen av sårbarhet, omsorg og kollektiv hukommelse gjennom myter og åpne narrativer. Prosjektet tar utgangspunkt i 10 poetiske manus kunstneren har skrevet på reise i Danmark og Norge.

Program:
16.00 – 17.15 Those Who Kept the Light
Visning av kortfilmer: “Those Who Kept the Light”

Kunstnersamtale med kunstneren Nastja Säde Rönkkö (på engelsk)

Nattomvisning
Det blir nattomvisning på norsk for de 15 første som melder seg på.
Påmelding til omvisning: post@lindesnesfyr.no

– 

«Those Who Kept the Light» har blitt til med støtte av Promotion Centre for Audiovisual Culture, AVEK, Nordisk Kulturfond, Nordisk Kulturpunkt, Finnish Cultural Foundation, Finlands kulturinstitut i Danmark, Finsk-norsk kulturinstitutt Tönne von Christiersons fond, Ulla og Erik Hoff-Clausens Familiefond, Taike Arts Promotion Centre Finland, Fritt Ord og Bergesenstiftelsen. Kulturbyåret Mesén har bidratt ved å legge til rette for filming i Norge.

«Those Who Kept the Light» har tidligere blitt vist i Rønnebæksholm i Danmark i forbindelse med CHART Art Fair på høsten 2022.  

Bilde: “Those Who Kept the Light” av Nastja Säde Rönkkö . © Aake Kivalo