Publisert 16.09.2022

Den nordiske samproduksjonen «Those Who Kept the Light» av Nastja Säde Rönkkö vises i Danmark

Video still: Baby Deer, Those who kept the light, Nastja Säde Rönkkö, 2022. Edit: Aake Kivalo.

Finsk-norsk kulturinstitutt og Finlands kulturinstitut i Danmark har i samarbeid med lokale partnere i Norge, Danmark og Finland støttet produksjonen av kunstner Nastja Säde Rönkkös nye videoverk Those Who Kept the Light. Utstillingen med samme navn åpnet i Rønnebæksholm, Næstved i Danmark i forbindelse med CHART Art Fair i København i august. 

I 2021 startet den finske kunstneren Nastja Säde Rönkkö med en idé om å lage et kunstverk med utgangspunkt i kvinners historier på fyr i Norge og Danmark. Derfra har prosjektet utviklet seg til å se på vårt forhold til havet i sammenheng med skeive og feministiske maritime perspektiver. Innenfor den bredere rammen av klimakrise og rollen til de skjøre økosystemene i havet, utforsker prosjektet et kollektivt tankesett rundt angst og håp gjennom episke og øde nordiske landskap.

Those Who Kept the Light undersøker betydningen av sårbarhet, omsorg og kollektiv hukommelse gjennom myter og åpne narrativer. Filminstallasjonen tar utgangspunkt i 10 poetiske manus kunstneren har skrevet på reise i Danmark og Norge.

I Rønnebæksholm vises videoverket sammen med skulpturelle verk som er skapt i samarbeid med Talentskolens Kunstlinje i Danmark. Utstillingen er kuratert av Aura Seikkula og Rønnebæksholm. Verket er kommisjonert av Kunsthal Rønnebæksholm, og co-produsent er Kulturbyrået Mesén, et byrå for produksjon og formidling av kunst i offentlig rom.

Those Who Kept the Light har blitt utført med støtte av Promotion Centre for Audiovisual Culture, AVEK, Nordisk Kulturfond, Nordisk Kulturpunkt, Finnish Cultural Foundation, Finlands kulturinstitut i Danmark, Finsk-norsk kulturinstitutt, Tönne von Christiersons fond, Ulla og Erik Hoff-Clausens Familiefond, Taike Arts Promotion Centre Finland, Fritt Ord og Bergesenstiftelsen.

Utstillingen er åpen frem til 25.9.2022 ved Laden på Rønnebæksholm.