Publisert 7.06.2023

Tegnerforbudet viser den første separatutstillingen med Tove Jansson i Norge

Bilde: Rökande flicka, selvportrett av Tove Jansson. 1940. ©Tove Jansson Estate. ‍

I perioden 22.06–03.09.2023 presenterer Tegnerforbundet – senter for tegnekunst den første separatutstillingen med Tove Marika Jansson (finlandssvensk, 1914–2001) i Norge.

Utstillingen heter Tove, og er et samarbeid med Moomin Characters Ltd Oy. Tove vil vise et utvalg tegninger og malerier, med fokus på Janssons selvportretter. Utstillingen er kuratert av Lene Fjørtoft og Hilde Lunde.

Kunstneren Tove Jansson hadde en imponerende karriere som forfatter og billedkunstner. Hun var aktiv i omlag 70 år og virket også som tegneserieskaper, illustratør og karikaturtegner. Jansson er mest kjent for å ha skapt mummitrollene, men utstillingen Tove viser at kreativiteten hennes strakte seg langt utenfor dette universet. Hun var en allsidig og produktiv kunstner som stadig eksperimenterte og søkte nye uttrykksformer.

Hos Tegnerforbundet vil publikum få et innblikk i Janssons mangfoldige kunstnerskap. Tegninger og malerier viser ulike temaer, inkludert familiemedlemmer, reiser i utlandet, illustrasjoner, bestillingsoppdrag og fantasifulle drodlinger, alle i hennes utpregede personlige stil. Selvportrettene er en sentral del av utstillingen, og de viser en kunstner som ikke bare eksperimenterte med form og uttrykk, men også tok regien over sitt eget narrativ.

Utstillingen er støttet av Norsk-finsk kulturfond.

Arrangementer i utstillingsperioden:

Onsdag 28. juni kl. 18:
Foredrag om kjønn og seksualitet i Tove Janssons liv og litteratur ved Kira Schroeder, produsent ved Moomin Characters Ltd Oy. 
Fredag 23. juni kl. 12–13:
Kuratoromvisning.
Tirsdag 22. august kl. 18–19:
Sophia Jansson i samtale med kuratorene Hilde Lunde og Lene Fjørtoft om Toves liv og virke. Sophia Jansson er Tove Janssons niese.
Lørdag 2. september kl. 13–14:
Kuratoromvisning

Les mer om utstillingen på Tegnerforbundets webside.