Publisert 5.05.2017

Sinikka Langeland

Sinikka Langeland er en norsk musiker som er kjent for sin unike måte å kombinere kantelespill og sang. Langeland turnerer både i Norge og internasjonalt og har blant annet blitt tildelt Sibelius-prisen i 2012.

Kan du fortelle litt om deg selv og din tilknytning til Finland?

Jeg er en sanger, kantelespiller og komponist bosatt på Finnskogen med mor fra Karelen og far fra Sunnfjord. Jeg elsker å være i kreative prosesser enten det gjelder å finne på nye spilleteknikker på mitt instrument kantele, oppdage kulturskatter på Finnskogen eller komponere musikk for mine små og store ensembler. Min kongepuddel Peikko og jeg utforsker både skogen og fjellet innimellom mine turneer og så slapper jeg selvfølgelig av  i sauna både på Finnskogen og på mitt småbruk på Vestlandet hvor jeg samler min ganske store familie til dugnader, happeninger med kunst og musikk og samvær. Jeg har også stor glede av det lokale dugnadsmiljøet for kunst og kultur  på Finnskogen.

Foto: Morten Krogvold

Hva jobber du med nå?

Akkurat nå jobber jeg med å få min nyeste innspilling The Magical Forest ut i verden. Jeg har nylig kommet hjem fra Japan og skal videre sammen med mitt store nordiske ensemble spille på  Vestfoldfestspillene, Molde Jazzfestival, Saalfelden i Østerike og  Umeå Jazzfestival for å nevne noe. Jeg jobber også med en solokonsert for kantele og sang med vekt på improvisasjon over polsdanser fra Finnskogen og noen runesanger.

Du er kjent for din unike måte å kombinere kantelespill og sang. Hvordan ble du interessert i å spille kantele?

Min mor Aila ble født i Karelen og ga meg en kantele da jeg var 20 år. Jeg syntes klangen var fantastisk og så var det spennende å se om jeg kunne finne på noe nytt.

Skogsfinnene bosatte seg i Finnskogen i 1600-tallet og ble i 1998 anerkjent som en av Norges nasjonale minoriteter. Hva er unikt med den skogsfinske kulturen og hvordan inspirerer den deg?

Det unike med den skogfinske kulturen er naturkunnskapen og naturmystikken. Det inspirerer meg at den er både tidløs og ganske eksotisk, og så føler jeg meg selvfølgelig hjemme da.

Og til slutt: hva synes du er det beste med jobben din?

Det aller beste er at det er veldig morro å spille!