Publisert 20.10.2022

Sibeliusprisen 2022 til Dirigent Klaus Mäkelä

Conductor Klaus Mäkelä performing

Klaus Mäkelä. Bilde: Marco Borggreve / Oslo-Filharmonien

Sibelius-selskapet i Norge har tildelt Sibeliusprisen 2022 den finske dirigenten Klaus Mäkelä. Mäkelä mottar prisen ved Oslo-Filharmoniens konsert i Oslo Konserthus 4. november.

Klaus Mäkelä regnes i dag som en av verdens mest ettertraktede dirigenter. I tillegg til sitt engasjement som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien, er han kunstnerisk rådgiver for Orchestre de Paris, og fra høsten 2022 artistisk partner med Concertgebouw Orchestra i Amsterdam. Hans engasjementer inneværende sesong inkluderer for øvrig gjesteopptredener med bl.a. Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, Royal Concertgebouworkest, London Philharmonic, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks og Münchner Philharmoniker.

Fra starten av sitt samarbeid med Oslo-Filharmonien (OFO) har Mäkelä vist en tydelig programprofil ikke minst med sin åpenbare interesse for samtidsmusikk. En rekke finske og norske samtidsverk har blitt fremført under hans ledelse de siste sesongene. Med Oslo-Filharmonien har han spilt inn samtlige symfonier av Sibelius, som i 2022 ble utgitt på det prestisjetunge plateselskapet Decca og har fått en enestående internasjonal mottagelse.

«Mäkelä er en sterk formidler av musikk fra vår samtid, fornyer det klassiske repertoaret, og ikke minst bidrar til en øket internasjonal interesse for finsk-norsk musikkliv.»
Stephan Barratt-Due, styreleder for Sibelius-selskapet i Norge

Våren 2022 har Mäkelä sammen med OFO fremført samtlige symfonier av Sibelius som residensorkester i henholdsvis Wiener Konzerthaus og Hamburg Elbphilharmonie i tillegg til konserter i Paris Philharmonie og i Barbican i London. Med dette Sibeliusprosjektet styrkes Oslo-Filharmonien med Klaus Mäkelä, sin posisjon som en toneangivende aktør på det internasjonale markedet.

«I kraft av Klaus Mäkeläs engasjement i Oslo har det oppstått et enestående finsk-norsk samarbeid som så åpenbart knytter våre to land sterkere sammen på musikkfeltet. Mäkelä er en sterk formidler av musikk fra vår samtid, fornyer det klassiske repertoaret, og ikke minst bidrar til en øket internasjonal interesse for finsk-norsk musikkliv», sier Stephan Barratt-Due, styreleder for Sibelius-selskapet i Norge.

Om Sibeliusprisen

Sibeliusprisen er en hederspris for fremragende innsats for å fremme kontakten mellom finsk og norsk musikkliv eller for forståelse for og kjennskap til finsk musikk i Norge eller norsk musikk i Finland. Prisbeløpet er 100 000 kroner. I år er det syttende gangen prisen deles ut.

Tidligere mottakere av Sibeliusprisen er komponist Kaija Saariaho, fiolinistene Arve Tellefsen, Henning Kraggerud og Vilde Frang, dirigentene Eivind Aadland, Jukka-Pekka Saraste og Jorma Panula, pianistene Håvard Gimse og Leif Ove Andsnes, sopranene Solveig Kringlebotn og Lise Davidsen, mezzosopranen Randi Stene, cellisten Truls Mørk, multimusikeren Sinikka Langeland, professor Idar Karevold og Oslo Filharmoniske Orkester.

Sibeliusprisen tildeles av Sibelius-selskapet i Norge. Selskapet ble stiftet i 1994, og det drives uten offentlige bidrag. Finsk-norsk kulturinstitutt fungerer som sekretariat for Sibelius-selskapet i Norge.

For mer informasjon kontakt: sekretariatet for Sibelius-selskapet i Norge info@sibelius.no eller +47 91 00 50 19.