Publisert 23.11.2022

Fremtidsscenario på Varangerfestivalen 2023

Image: Collage by Miina Alajärvi (CC2.0). Original images by Pete Linforth and Werner Vesterås.

Kunstprosjektet for Varangerfestivalen 2023 er nå blitt valgt ut fra 30 prosjektforslag.

Varangerfestivalen og Vadsø kunstforening samarbeider årlig om et kunstprosjekt under Varangerfestivalen. I år er det et finsk – norsk fokus og for første gang et samarbeid med Finsk-norsk kulturinstitutt (FINNO). Prosjektet heter Vadsø Megacity, og er en ide av filmskaper/ fellesskapskunstner Miina Alajärvi og filmskaper/ visuell kunstner Kirsikka Paakkinen. I et framtidsscenario der Vadsø pga. den globale oppvarmingen blir hjemmet til flere hundre tusen mennesker, har prosjektet som formål å finne nye perspektiver for utforsking av verdier i lokalmiljøet.

Valg av prosjektet ble gjort gjennom en open call som ble utlyst i september 2022, i samarbeid av Vadsø Kunstforening, Varangerfestivalen, FINNO, Vadsø gjesteatelier og Lapplands kunstnerorganisasjon. Med tittelen DEEP WATER/ČIEKŊALIS ČÁHCI/SYVÄ VESI/DYPT VANN inviterte utlysningen til utforskning av hvordan kunst og kultur kan bygge en dynamisk og bærekraftig region. Det ble lagt vekt på prosjektets ideer rundt medvirkning i lokalmiljøet og samarbeid på tvers av landegrensene.

«Vi mottok 30 prosjektforslag av høy kvalitet fra kunstnere som representerer mange ulike sjangre. Det valgte prosjektet svarer på utlysningen på en leken måte, ved å skape et tenkt framtidsscenario for Vadsø. Vi tror prosjektet vil gjøre et sterkt inntrykk lokalt, og få folk til å se på hjembyen sin med nye tanker og ideer», mener Monica Milch Gebhardt, leder i Vadsø kunstforening.

Vadsø Megacity skjer i løpet av Varangerfestivalen i august 2023. Gjennom en åpen workshop inviterer prosjektet lokale deltakere til å tenke hvordan de vil bygge byen i et slikt scenario. Kunstnerne inviteres også til en to ukers residens ved Vadsø gjesteatelier i januar 2023.

«Vadsø megacity tar for seg et spennende – og litt skremmende, fremtidsscenario for vår kjære lille hjemby, Vadsø. Magien i Varangerfestivalen skjer når folk møtes, og workshops med Vadsøs innbyggere er et fint grep som festivalen har store forventninger til. Dette blir kunst med mening – akkurat slik vi liker det», sier André Kvernhaug, direktør for Varangerfestivalen.

«Vi er glade for interessen utlysningen vekket, og takknemlige for alle de søknadene vi fikk. Det er også flott å se at samarbeidet tvers grensene engasjerer kunstnere», sier Pauliina Gauffin, direktør ved Finsk- norsk kulturinstitutt.

Les mer om den åpne utlysningen og de samarbeidende partene her.