Publisert 4.06.2020

Sibeliusprisen 2020 til komponisten Kaija Saariaho

Sibelius-selskapet i Norge har tildelt Sibeliusprisen 2020 den finske komponisten Kaija Saariaho. Saariaho mottar prisen i forbindelse med NRKs TV-program Hovedscenen 7. juni.

Kaija Saariaho

Kaija Saariaho. Bilde: Maarit Kytöharju

 

Kaija Saariaho er en av sin generasjons mest fremragende og vår tids mest etterspurte samtidskomponister. Hun har nærmere femti års lang erfaring som komponist og en over tretti år lang internasjonal karriere.

 

Kaija Saariahos musikk har vært fremført i mange sammenhenger i Norge, helt siden starten av karrieren hennes. Hun var festivalkomponist på Ultimafestivalen i 2000, på Borealisfestivalen i Bergen i 2007 og på Trondheim Kammermusikkfestival i 2014. På Festspillene i Bergen var hun både festspillkomponist og Artist in Residence i 2017 da Finland feiret sitt 100-årsjubileum. I 2016/17 var Saariaho gjesteprofessor ved Norges musikkhøgskole. Hun har videre hatt et nært samarbeid gjennom flere år med Det Norske Solistkor.

 

Med støtte fra Sibelius-selskapet, påbegynte Saariaho i 2017 arbeidet med en ny versjon av fiolinkonserten «Graal Theatre». Konserten fikk sin urfremføring på Festspillene i Bergen og ble senere innspilt med Oslo Filharmonien i mai 2018 med fiolinist Peter Herresthal, skuespiller Thomas Kellner, regissør Aleksi Barrière, dirigent Clement Mao Takacs og det franske teaterensemblet «La Chambre aux échos». Innspillingen av verket er nominert til Spellemannsprisen 2019 og en rekke internasjonale priser.

 

Den Paris-baserte finske komponisten har studert ved Sibelius-akademiet i Helsingfors, i Freiburg med Brian Ferneyhough og Klaus Huber samt senere ved IRCAM, lydforskningsinstituttet i Paris, der hun fokuserte på computerbasert komposisjon.

 

Sibeliusprisen er en hederspris for fremragende innsats for å fremme kontakten mellom finsk og norsk musikkliv eller for forståelse for og kjennskap til finsk musikk i Norge eller norsk musikk i Finland. Saariaho tildeles Sibeliusprisen 2020 for hennes utstrakte engasjement i ulike sammenhenger og over en årrekke for norsk musikkliv. Hun er og har vært, en kilde til stor inspirasjon for norske samtidskomponister, norske utøvere og for et norsk musikkpublikum. Kaija Saariaho har utvilsomt bidratt til å styrke båndene mellom Norge og Finland på musikkfeltet. Prisbeløpet er 100 000 kroner. I år er det sekstende gangen prisen deles ut.

 

Tidligere mottakere av Sibeliusprisen er fiolinistene Arve Tellefsen, Henning Kraggerud og Vilde Frang, dirigentene Eivind Aadland, Jukka-Pekka Saraste og Jorma Panula, pianistene Håvard Gimse og Leif Ove Andsnes, sopranene Solveig Kringlebotn og Lise Davidsen, mezzosopranen Randi Stene, cellisten Truls Mørk, multimusikeren Sinikka Langeland, professor Idar Karevold og Oslo Filharmoniske Orkester.

 

Sibelius-selskapet i Norge ble stiftet i 1994. Det drives uten offentlige bidrag. Selskapets formål er å stimulere kontaktene mellom finsk og norsk musikkliv.

 

Flere opplysninger om Sibeliusprisen kan fås ved henvendelse til sekretariatet for Sibelius-selskapet i Norge  info@sibelius.no eller +47 40 62 40 08.