NOORA OG KIMMO SCHRODERUS: NATURVITENSKAPLIGE OBSERVASJONER

Kategoria
Utstillinger
Päivä
19.01 - 24.02

Kunsthall Grenland presenterer kunstnerduoen Noora og Kimmo Schroderus med utstillingen Naturvitenskaplige Observasjoner. Tittelen refererer til hvordan begge kunstnere observerer og gjenskaper hverdagslige fenomener og materialer, samt presenterer disse i en ny sammenheng. Utstillingen inneholder arbeider som er produsert hver for seg, samtidig som de viser et verk som er arbeidet frem i felleskap. Utstillingen er parets første fellesvisning i Norge.

Noora Schroderus presenterer to verk med broderier. «Canis Lupus Familiaris» fra 2017 som består av 30 innrammede portretter av hundenavn, brodert med den enkelte hunds eget hår donert fra forskjellige hunder og deres eiere. Nooras sympatiske serie påpeker hundens navn som bærer av det meningsfulle i relasjonen mellom menneske og hund, og at forholdet til en hund ofte kan oppleves som nærere og mer meningsfullt enn forhold til et menneske. «Embroidered Bank Notes» fra 2016 er en serie med pengesedler som kunstneren har samlet inn fra ulike deler av verden og hvor hun har brodert hår på de fremstående personene som figurerer på sedlene. Serien fremstår med en humoristisk tilnærming, der utvalget av viktige historiske skikkelser (som oftest menn), oppleves i et helt nytt lys.

Kimmo Schroderus viser i utstillingen et helt nytt verk fra 2018 med tittelen «Double-Minded». En serie med skulpturer i syrefast stål, formet som slanger, men med menneskelignende hoder foran og bak. Skulpturene støpes med utgangspunkt i silikon-former og tematiserer hvordan vi i dagens samfunn er i kontinuerlig transformasjon, med uante muligheter til hele tiden å gjenskape oss selv etter hvordan vi ønsker at andre skal oppfatte oss. Kimmo bringer ofte egne personlige erfaringer og opplevelser inn i verkene han lager, selv om arbeidene ved første øyekast ikke ser ut til å ha relevans til kunstneren selv.

Utstillingen er kuratert av Nina Toppila.

Sted: Kunsthall Grenland
Storgata 164, Porsgrunn
www.kunsthallgrenland.no

Bilde: Noora Schroderus, fra serien «Embroidered Bank Notes»