31.8.-15.10. SYSTEMA NATURAE

Kategori
Utstillinger
Dato
31.8.-15.10.

Utstillingen «Systema Naturae» viser verk av seks samtidskunstnere, Ann Böttcher, Sanna Kannisto, Eva-Fiore Kovacovsky, Kustaa Saksi, Salla Tykkä og Michael John Whelan kuratert av Mirja Majevski. Utstillingen sporer fremdriften av plantevitenskap og bruker den som grunnlag for å undersøke forholdet mellom menneskeheten og naturen.

Utstillingen har fått sitt navn fra en bok publisert i 1735 av den svenske naturforskeren Carl von Linné. Kunstverkene i utstillingen viser forskjellige tilnærminger til å fortolke og relatere seg til naturen. Samtidig henspiller de på ulike historiske tilnærminger til å organisere og formidle informasjon om flora, og på denne måten skisserer de en fragmentert botanikkhistorie.

Sanna Kannisto har i løpet av karrieren foretatt flere reiser til tropiske regnskoger i Brasil, Fransk Guyana og Costa Rica. Her har hun fulgt biologer i feltarbeidet deres og brukt ting som har vært for hånden til en visuell utforskning av det fotografiske blikket og vitenskapens krav på universalitet og objektivitet. 

Kustaa Saksis store Jacquard-vevnader låner uhemmet former og mønstre fra flora og fauna. I likhet med tidlige botaniske illustrasjoner lar de betrakteren fortape seg i et hypnotisk spill av former og farger som visker ut grensene mellom fantasi og virkelighet. 

Salla Tykkäs Victoria (2008) viser den nattlige blomstringen til en kjempevannlilje, som vokser i det tropiske Sør- Amerika. Planten ble først observert av europeere på begynnelsen av 1800-tallet, og i 1837 ble arten oppkalt etter dronning Victoria av Storbritannia. På grunn av navnet ble planten et symbol på den unge monarken som hersket over et verdensomspennende imperium. 

Utstillingen åpner torsdag 31. august kl. 18.

Sted: Kunsthall Stavanger, Madlaveien 33, Stavanger
www.kunsthallstavanger.no

Bilde: Kustaa Saksi. Herbarium of Dreams. Jacquard Weave 243 x 170 cm

 
 

vuosi syys