MINIMALEN KORTFILMFESTIVAL

Kategori
Film
Dato
23. januar - 28. januar

Minimalen er en årlig, uavhengig kortfilmbegivenhet som dekker nye produksjoner fra Norge, Norden og resten av verden, så vel som retrospektiver og spesialprogrammer. Over seks dager hver januar viser festivalen mer enn 200 kortfilmer og denne gangen er det den 30. utgaven av Minimalen som går av stabelen i Trondheim 23. – 28. januar 2018.

Over årene har Minimalen raffinert målsettingen til å søke etter nye måter å bruke filmen som medium. Dette betyr gjerne uavhengige produksjoner med full åndsfrihet i filmskapingen og vekt på bilder og filmvirkemidler framfor ord. Den ideelle filmskaperen bør være på stadig jakt etter å finne den rette formen for hver fortelling. Ikke det at de nødvendigvis må fortelle en historie, men i hovedsak bør hver film ha sitt eget fingeravtrykk, en unikhet som går langt ut over den stadige gjenfortellingen av den samme historien slik som i vår samtids filmindustri.

I programmet NOR konkurrerer 48 norske og nordiske filmer om fem priser. I år er åtte av filmene finske, et solid antall filmer som dekker fiksjon, animasjon-, eksperimentell film og dokumentar. Det blir nye møter med finske filmskapere, men også flere gjensyn med filmskapere som har hatt film i konkurranse tidligere.

Elli Vuorinen deltar i år med animasjonsfilmen Sore Eyes for Infinity. Den handler om en optiker som blir sliten av å se verden for klart og av sin uunngåelige deltakelse i dens feil. I år deltar Hannaleena Hauru med den friske filmen The Ice Hockey Film by Heidi (Heidin suunnittelema jääkiekkoelokuva) som viser oss hvordan Heidis fantasier om ishockeyspilleren Lauri Mäntyvaara svikter hele tiden. Filmen er et studie av møtet mellom optisk og haptisk film, og av forandringene i maktstrukturene i det filmatiske blikket. Mika Taanila konkurrerer med Delay of Game (Pelin viivyttäminen). Filmen gir oss et gjensyn med en nattlig ishockeykamp. Torsdag 14. januar 1954 var det mildt vær, bare to minusgrader og vi får nå se det finske landslaget spille mot Wembley Lions (UK) i en anaglyf 3D-film.

De andre nye finske filmene Minimalen i år presenterer for sitt publikum er The Ceiling (Katto) av Teppo Airaksinen, Penelope av Heta Jäälinoja, The Glass Pearl (Glaspärlan) av Tommi Seitajoki, (A) Home in Memory (Till minne av ett hem) av Helena Öst og Placeholder av Henna-Riikka Halonen.

 

Billetter: Hoopla
Festivalpass: kr 350 (student: kr 250)
5-klippekort: kr 200
Enkeltbillett: kr 90

Sted: Nova kinosenter og Cinemateket
Olav Tryggvasons gate 5 / Kjøpmannsgata 31, 
Trondheim
www.minimalen.com

Bilde: Elli Vuorinen: "Sore Eyes for Infinity"

 
 

Datoer

  • Fra 23. januar til 28. januar