FINLAND 100 ÅR – EN FEIRING AV FINSK FILM

Kategori
Film
Dato
6. mars - 12. mars

I 1917 fikk Finland sin selvstendighet, og den unge nasjonen brukte ikke lang tid på å bli en filmnasjon. Finsk filmkultur er mangfoldig og variert, men i mange tiår har den mørke og selvironiske humoren stått sterkt, hos flere av Finlands mest markante filmskapere. Når Cinemateket Trondheim og Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival feirer finsk film i anledning 100-årsjubileet er det naturlig at Aki Kaurismäki leder an. Selve ikonet i finsk film hylles med to filmer, og han er aktuell med helt ny film senere i 2017.

Cinemateket Trondheim og Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival presenterer filmer av to andre av finsk filmhistories viktigste regissører, Matti Kassila og Risto Jarva. Kassila regisserte de populære filmene om Komisario Palmu på 60-tallet, og Mysteriet Rygseck har blitt kåret til tidenes beste finske film av landets filmkritikere. Risto Jarva var toneangivende i en ny generasjon filmskapere som slo gjennom på 60- og 70-tallet. Dessverre døde Jarva bare 43 år gammel, i en bilulykke etter premierevisning av sin siste - og beste - film Harens år, basert på Arto Paasilinnas roman.

Filmer:

  • Mysteriet Rygseck/Komisario Palmun erehdys (Matti Kassila 1960)

  • Harens år/Jäniksen vuosi (Risto Jarva 1977)

  • Calamari Union (Aki Kaurismäki 1985)

  • Drivende skyer/Kauas pilvet karkaavat (Aki Kaurismäki 1996)

  • Fortellinger fra saunaen/Miesten vuoro (Joonas Berghäll/Mika Hotakainen 2010)

I tillegg til de fem filmene som utgjør hyllest til finsk filmhistorie viser Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival tre kontemporære filmer fra Finland, Law of the Land (Jussi Hiltunen 2017), Little Wing (Selma Vilhunen 2016) og The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (Juho Kuosmanen 2016). De to sistnevnte deltar i festivalens konkurranseprogram der de kjemper om New Directors Award.

Sted: Nova kinosenter, Trondheim

www.kosmorama.no

www.cinemateket-trondheim.no

Bilde: Aki Kaurismäki, Calamari union 1985

 
 

Datoer

  • Fra 6. mars til 12. mars

juhla kevat 2