HumppAvanti! består av virtuose musikere som vil bryte kunstmusikkens strenge normer. Bandet er kjent for fantastiske konserter som tar pusten fra deg. Du vil ikke gå glippe av Oslo-konserten fordi bandet spiller svært sjeldent – vanligvis kun en gang i året.

Vi i Finno har snakket med prosjektets far, Timo Hietala, og kunstnerisk leder, klarinettist Kari Kriikku, om bandets historie og den kommende konserten i Oslo.

humppavanti netti
HumppAvanti!

HumppAvanti! spiller morsom musikk. Hvorfor skal man ta den på alvor?

Timo Hietala: Musikerne, som forstår humor, har evnen til å lage rørende musikk. Iblant kaller folk vår type musikk alvorlig, men ordet ”alvorlig” brukes for ofte som et synonym for grå, introvert musikk.  

Kari Kriikku: Det finnes en tradisjonell oppfattelse i Finland om at man ikke kan behandle alvorlige saker på en morsomt eller komisk måte. Jeg er ikke enig. HumppAvanti! kan forhåpentligvis forandre denne feiloppfatningen.

Hvorfor spiller dere gammeldags dansemusikk som har lange røtter i det finske jordbrukssamfunnet?

TH: På grunn av hat og kjærlighet, historie og samtid, kunst og underholdning. HumppAvanti! består av utrolig flinke musikere. Det er en utfordring for oss å forandre hvilket som helst materialet til noe smakfullt og musikalsk.  

KK: Jeg startet HumppAvanti! for ti år siden fordi jeg ville parodiere den store crossover-trenden på den tiden. Men Timo Hietalas arrangementer var så fine at HumppAvanti! vokste seg til mer enn en endimensjonal parodi. Bandet skapte noe underholdende og meningsfylt. 

Hva tenker dere på når dere hører ordet Norge?

TH: Fjorder, Hardanger-fioliner, Grieg, Jan Garbarek, olje og valser.

Skal HumppAvanti! samarbeide med norske solister?

TH: Vi skal ha en norsk gjestesolist med på scenen i Oslo. Saksofonisten Marius Neset er en av de fremste navnene innenfor norsk jazzmusikk. Vi skulle gjerne ha invitert mange andre norske musikere til å spille med oss.

Hva er HumppAvanti!s mest grenseløse plan for framtiden?

TH: Det er en hemmelighet.

KK: Melodifestivalen.

Hvorfor burde nordmenn komme på konserten den 19. september?

KK: Jeg har holdt konsert i Norge flere ganger og jeg kjenner litt til nordmennenes måte å tenke på. En gang i Oslo, for lenge siden, opplevde jeg konserten til den danske Peter Bastian trioen. Publikumet var hekta på det! Jeg ser på HumppAvanti! som en slags blanding mellom Max Raabe, Peter Bastian og den finske agrar-dansemusikken. Jeg tror denne blandingen vil falle i smak i Norge også.

TH: Vi serverer det beste fra Finland! 

HumppAvanti! spiller på Vulkan-Arena, Oslo fredag 19. september kl. 23. Mer informasjon og billetter: Ultima-festivalen.

Tekst: Katja Mentula/FINNO
Publisert: 15.9.2014