En nervepirrende følelse av fare, modige menn og store hopp. Den finske nysirkusgruppen Race Horse Company byr på alt dette, og mye mer, med sin nye forestilling Super Sunday. I oktober turnerer Race Horse Company i Norge. Turnéen starter i Bærum Kulturhus i Sandvika den 10. oktober og slutter i Kristiansand den 28. oktober. Petri Tuominen fra Race Horse Company svarer på Finnos spørsmål.


netti super sunday petter hellman 9
Super Sunday: Foto: Petter Hellman

Forestillingene deres tøyer grensene for hva som er sikkert. Hvorfra får dere alle farlige idéene? 

-Fra hjernen og fra livet - jeg vet ikke i hvilken rekkefølge. En del ideér har en uforklarlig sjarm i seg. Det handler om viljen til å oppleve nye ting. Det er som å stå på broen og innse at vannet er dypt nok. Hvilken følelse eller ønsker får du? Vil du hoppe? Er du redd, men ønsker å hoppe uansett? Skulle det være kult å gjøre noe spennende under hoppet? Er du klar til å ta følgene? Hjernen analyserer alt dette i løpet av sekunder. Hjernen finner ut om du virkelig kan hoppe. Bestemmer du deg for å ikke gjøre det? Kanskje er du heldig. Kanskje står en kvinne på broen og du kan konsentrere deg om å flørte med henne. Du trenger da ikke bevise manndommen din ved å hoppe eller konkurrere med deg selv eller andre.

Stilen deres kan beskrives som dumdristig machosirkus. Men har dere en mer sensitiv side? 

-Én kritiker klassifiserte oss som «machosirkus», og denne merkelappen festet seg til oss uavhengig av våre ønsker. Vi synes ikke selv vi er macho. Vi blir rørt av kjærlighet til kjærligheten, det vakre, det gode og alt annet som er deilig.

Super Sunday –forestillingen har ingen regissør - dere planla alt selv. Hva var det vanskeligste med å jobbe så selvstendig? 

-Det påstås ofte at lidelse er en vesentlig del av eksistensen, men denne gangen gikk det overraskende smertefritt. Jeg tror at det var så lett takket være gruppens dyktighet og vår profesjonalitet og faglig kompetanse. Utfordringene som vi møtte var så inspirerende at vi diskuterte dem og forsøkte å løse dem uten stopp, natt og dag.

Hvorfor er det så mange flinke nysirkusartister fra Finland? 

-Jeg vet ikke om det stemmer. Man får kanskje det inntrykket fordi nysirkus har begynt å få mer og mer oppmerksomhet. Dette er bare spekulasjon fra min side.

I Super Sunday -forestillingen har dere en katapult som kaster opp i luften en teddybjørn. Hvor høyt kan en Race Horse Company -teddybjørn fly i Norge?

-Forhåpentligvis høyre enn en norsk teddybjørn. Kom og konkurrer!

Race Horse Company – Super Sunday på Bærum Kulturhus den 10.-12. oktober. Hele turnéprogrammet finner du her. Finno har vært med i å arrangere turnéen.  
 
Tekst: Katja Mentula/FINNO
Publisert 7.109.2014