Den finske filmskaperen og videokunstneren Maarit Suomi-Väänänen forsøker å forstå verden gjennom kameralinsen. Når hun ser noe morsomt eller rørende, filmer hun det. Hennes mål er å lage 100 ettminutts-filmer. Suomi-Väänänen kommer til Oslo den 5. november for å vise filmene sine på Cinemateket. Vi snakket med Maarit om hennes karriere, internasjonale suksess og opplevelser i Norge.

 Hvorfor har du valgt film som kunstform?

- Filmmediet er et mangesidig og fascinerende uttrykksform. Filmproduksjonene kan være store eller små, man kan jobbe individuelt eller som del av en arbeidsgruppe. Film er et globalt medium. Film er immateriell og skjør, men samtidig gripende og høyteknologisk. Å lage filmer er krevende, men morsomt - lekent, men intellektuelt. Jeg har identiteten til en billedkunstner, men utdannelsen til en filmskaper.

netti1 up and about again
Up and About Again (2009) er den første delen av Spesialeffekt-trilogien. 
© Maarit Suomi-Väänänen

Filmene dine har blitt vist i 37 land. I september vant du hovedprisen i Toronto Urban Film Festival. Hvordan har din vei mot den internasjonale toppen vært?

 - Jeg har forsøkt å konsentrere meg om det vesentlige – om å lage kunstverk. Jeg gjør mye selv og har ansvaret for hele verket fra begynnelse til slutt: jeg skriver manuset, regisserer, filmer, klipper, produserer og distribuerer. Jeg har verken hatt en produsent eller et produksjonsselskap. Jeg har lært alt selv gjennom prøving og feiling.

Det tar tid å produsere egne filmer, spesielt å få finansiering. Den økonomiske støtten fra TAIKEFinlands kulturfondAVEK og Kone Fond er veldig viktig for mitt arbeid. I tillegg har distributører, som AV-ArkkiFinlands filmstiftelse og Vtape i Toronto, hatt en viktig rolle.

Invitasjoner til store internasjonale festivaler åpner dører. Programansvarlige og kuratorer ser mine verk, og én invitasjon leder til flere. Jeg reiser rundt i verden og vil treffe publikum, kolleger, distributører og de som finansierer filmer. Reisestipendene fra Finlands Filmstiftelse, AVEK, TAIKE og Frame Visual Art Finland har muliggjort dette. Og nå støtter Cinemateket, Finno og Atelier Nord meg økonomisk så jeg kan reise til Oslo. 

Det var en ære å bli tildelt prisen under Toronto Urban Film Festival. Toronto er en fin filmby som betyr mye for meg. Jeg var invitert til å sende mine filmer til en festival i Toronto for noen år siden. Alt begynte det. Verden trakk meg mot seg og Finland skjøv meg utenlands. Jeg mener at det var vanskelig å få filmene sine vist i Finland.

Du lager ettminutts-filmer som du kaller “Minispectacles”. Du ønsker å lage til sammen 100 ettminutts-filmer. Hvordan kom du på denne stormannsgale planen?

- Jeg fikk ideén i 2005, når jeg skisserte og tok bildeserier etter hverandre. Jeg undersøkte fotografiske skisser i min masteroppgave. Skissene utviklet seg til et konkret konsept – de ble til eksperimentelle komedier og dokumentarer. “Minispectacles” er en måte å avgrense, arrangere, forstå og se verden på. Jeg opplever omgivelsene gjennom å filme dem. Når alle 100 ettminutts-filmene er ferdige, skal de settes sammen til en lengre film. Jeg har hittil lagd 18 stykker.    

Hva kreves for å lage en ettminutts-film?

- For å lage “et minispectacle” må man gripe dagen - carpe diem. Når jeg ser noe morsomt, sjarmerende, irriterende, forbausende eller rørende, filmer jeg det.  Jeg fotografer enten med kompaktkamera eller med iPhone og redigerer klippet med en bærbar PC.

Jeg filmer mens jeg reiser rundt i verden. Jeg har lagd filmene i Bosnia-Hercegovina, Canada, Egypt, Finland, Frankrike og Nord-Amerika.

netti suomi vaananen in a musty misty thicket
In A Musty, Misty Thicket (2012) er den andre delen av Spesialeffekt-trilogien. © Maarit Suomi-Väänänen 

Arbeider du natt og dag?

- Jeg forsøker å ha regelmessige arbeidstider, men det er ikke alltid jeg greier det. Jeg lytter på intuisjonen, og fristen er en bra muse.

Hva jobber du med akkurat nå?

 - Jeg fikk et treårig stipend fra TAIKE -  Sentret for kunstfremmende i Finland - som muliggjør mitt arbeid. Nå arbeider jeg, i tillegg til ettminutts-filmene, med en "Spesialeffekt-trilogi". Jeg blir inspirert av begge prosjektene fordi de er så forskjellige. Akkurat nå søker jeg om støtte til den tredje delen av trilogien. Det tar tid å samle sammen penger – det er vanskelig å finansiere korte, eksperimentelle filmer.

 Skal du filme når du besøker Oslo i november?

- Jeg tar selvfølgelig med kameraet til Oslo. Jeg filmet i Norge for et par år siden. Jeg var artist-in-residence i Sandnes i 2012 og besøkte blant annet Preikestolen. I 2012 deltok jeg også i KORT-festivalen i Sandnes, og der ble jeg kjent med den norske filmviteren Kalle Løchen. Dette førte til at jeg ble invitert til å vise filmene mine på Cinemateket i november. Løchen kommer til å være til stede og diskutere filmene mine. Det ser jeg fram til.
 
Super North på Cinemateket, Oslo den 5. november kl. 18. Maarit Suomi-Väänänen kommer til Cinemateket og vil vise Minispectacles «up till now», samt to eller tre av kortfilmene. I mellom vil Kalle Løchen lede en prat om hennes univers. 

Tekst: Karoliina Huhtanen/FINNO
Publisert: 28.10.2014