Karoliina Korhonen er den grafiske designeren bak den enormt populære tegneserien Finnish Nightmares, som hun startet i høsten 2015. Finno har invitert Karoliina til å holde presentasjon ved Pecha Kucha Night på DogA i Oslo 7. april, og vi snakket med henne om tegneserien, som handler om Matti Meikäläinen (Finlands Ola Nordmann). Vi møter Matti i helt normale sosiale situasjoner, som han, og andre finner, opplever som pinlige og ubehagelige. Matti rødmer når en kollega roser ham, blir trist når noen ikke liker Finland, og forstår ikke hva ’small talk’ betyr.

Du har fortalt at du fikk idéen for tegneserien tidlig en morgen etter en kopp kaffe, og bare noen timer senere var den første stripen tegnet. Tegneserien har blitt enormt populær, og det virker som om du har vært veldig overrasket over det. Hvorfor tror du Finnish Nightmares har blitt så utrolig populær i Finland og utenlands?

-Jeg tror at Finnish Nightmares er så populær siden leseren kjenner seg igjen i disse ubehagelige situasjoner som tegneserien skildrer, selv om min tilnærming kan være litt forenklet og stereotypisk av og til.

tapahtuma FinnishNightmares

Karoliina Korhonen/Finnish Nightmares

Hva er stereotypisk finsk? Finns det noen stereotypier som er mer virkelige enn andre?

-En stereotypisk finne er en stille, velmenende person som har enorm respekt for andre mennesker sine personlige rom. Jeg tror nok at den synligste og sanneste stereotypien er at finner bryr seg veldig om hva andre tenker om dem. En finne blir genuint glad når resten av verden legger merke til landet hans. ’Finland nevnt’ er en veldig populær uttrykk som avisene bruker når Finland har blitt omtalt i internasjonale medier. For eksempel, siste uke skrev Iltalehti (Finlands VG) en seriøs artikkel om at Matt Damon bruker en Fiskars-spade på månen i filmen The Martian.

Du har sagt at du er en ganske stereotypisk finne. Er Matti din alter ego?

-Ja, det kan man kanskje si. Det er ikke alltid så synlig men det er klart at jeg har en liten Matti levende inni meg.

Hva slags planer har du for fremtiden av Finnish Nightmares?

-Jeg ønsker å fortsette tegneserien så lenge jeg har idéer. I tillegg har jeg lyst å utvikle og inkludere Mattis familie litt mer i serien. Det har vært snakk om korte animasjoner også.

Hva vet du om Norge og nordmenn? Hvordan er Norges Matti Meikäläinen, Ola Nordmann?

-Jeg har forstått at nordmenn er veldig selvstendige på alle måter. De er høyt utdannede og setter utrolig stor pris på natur. Og kanskje de liker å spise fisk litt mer enn meg. Jeg føler at nordmenn og finner er veldig likesinnede på mange måter, spesielt når det gjelder respekt for andre mennesker. Når Finnish Nightmares begynte å få suksess, en mann som heter Julien Bourrelle tok kontakt med meg. Han lager en tegneserie som heter I fucking love Norway. Jeg hadde ikke hørt om tegneserien før han tok kontakt, men det var åpenbart og litt overraskende at seriene handler egentlig om samme saker. Det var morsomt å se. Tegneserien til Julien har ingen hovedkarakter men jeg kunne tenke meg at Ola Nordmann elsker å dra på hytta og fiske mye. 

Pecha Kucha ble startet i Tokyo i 2003 og fungerer som et kulturelt multimedia-event hvor deltakere kan uformelt vise seg og sitt arbeid i en serie av korte presentasjoner. Arrangementet har blitt en viktig forum for nettverksbygging od idéutveksling internasjonalt.

Tid og sted: 7.4. kl. 19.30, Design- og arkitektursenter DogA, Hausmannsgate 16, Oslo
Billetter kr. 120

www.doga.no

finnishnightmares.blogspot.com

Tekst: Kaisu Savola/FINNO
Publisert: 15.3.2016