Oslo Comics Expo er en internasjonal tegneseriefestival som viser fram ny og spennende tegneseriekunst fra Norge og resten av verden. I år skal festivalen vise jubileumsutstillingen til det finske tegneseriekollektivet Kutikuti. I forbindelse med festivalen og utstillingen har Finno intervjuet Tommi Musturi, en produktiv tegneserieskaper som var med i å starte opp Kutikuti-kollektivet for ti år siden.

Du er en av Finlands mest aktive og anerkjente tegneserieskapere. Hvordan ble du interessert i tegneserier?

-Som nesten alle barn født i midten av 70-tallet, begynte jeg å lese tegneserier straks når jeg lærte meg å lese. Jeg var mest interessert i å lese, ikke tegne, til jeg ble 20, og hadde byttet ut Tintin med amerikanske alternativtegneserier og mer eksentriske samtidstegneserier. Som student på kunstskole i Nord-Finland ble jeg kjent med mange tegneserieskapere, som publiserte deres verker i finske antologier. Min første lengre tegneseriealbum ble publisert i 2003. Jeg sendte den til flere utenlandske forlag som jeg likte og fikk kontrakt for en bokserie på engelsk og fransk. Jeg sa opp jobben min etter det og bestemte meg for å bli tegneserieskaper på heltid. Tegneserier har en slags frihet som fascinerer meg. Noe som helst kan skje, når som helst. Det fineste er at man trenger bare papir, penn og en idé for å lage en tegneserie.

 07 Samuel2 4
Tommi Musturi

Hvordan er det å være tegneserieskaper i Finland?

-Det kommer litt an på hvem du spør. Hvis du spør noen som har en fast tegneseriespalte i en etablert avis, svarer de sannsynligvis at det er greit, det. Selv lager jeg relativt lange bøker, som kan ta opp til 3 til 5 år for å bli ferdige. Tegneseriemiljøet i Finland er aktiv og har høy nivå. Akkurat nå finnes det ca. 20 tegneserieskapere som publiserer verkene sine internasjonalt, men tegneserier er ikke akkurat noe stor business i Finland.  Sannheten er at det finske publikum kjøper mest av avistegneseriealbumer. Finansiering kuttes stadig, og vi er redd for fremtiden. Alt i alt er situasjonen litt frustrerende: vi har veldig fine tegneserier men vi klarer ikke å finne lesere. Men det viktigste er jo at det lages mye flott i Finland.

Du har vært med i å starte opp det finske tegneseriekollektivet Kutikuti, som nå feirer sitt 10-års jubileum. Hvordan kunne du beskrive Kutikutis virksomhet og hvordan har den utviklet seg gjennom årene?

-Kutikuti begynte sin virksomhet i 2005, og i begynnelsen var vi syv nyutdannede tegneserieentusiaster som hadde nylig flyttet til Helsingfors. Vi leide en studio og begynte å publisere en tegneserietabloid fire ganger i året. Vi kalte tabloiden for Kuti. Vår virksomhet har utviklet seg litt etter litt, og mer mennesker har blitt involvert. Vi har alltid arrangert mange egne utstillinger, men også med utenlandske gjester. Vi har publiseringsarrangementer og klubbkvelder og mange andre aktiviteter. Vi har hatt et ønske om å forandre de gamle vanene og oppfatninger innen tegneseriemiljøet. Kutikuti er internasjonalt anerkjent men i Finland har vi mange motstandere som syns at det vi gjør har ingenting å gjøre med tegneserier.

04 Kutikuti
Forsidebilder av Kutikutis tabloider

I Oslo Comics Expo kan man se Kutikutis 10 år jubileumsutstilling Tempura Mutantur. Hvordan har dere skapt utstillingen?

-Tempura Mutantur inneholder nye, upubliserte verker fra vår 38 medlemmer, og er et fint innblikk i tegneseriemiljøet i Finland. Verkene som vi viser er laget større enn en normal bokformat, og trykket som fargerike serigrafier. Uten å si noe om innhold til verkene, kan jeg si at helheten viser frem noen karakteristiske trekk ved finske tegneserier: selv om vi har mange tegneserieskapere, er det umulig å finne bestemte kunstretninger, og uttrykksformene er rike, til og med litt ville.

Hva vet du om tegneseriemiljøet i Norge? Har du besøkt Norge tidligere?

-Jeg har fulgt med på norsk tegneseriescene i årevis og har skaffet mange norske tegneserieverker på internasjonale festivaler. Forresten –antologiserie var sikkert den første norske tegneserien som jeg ble interessert i. Etter det har jeg fulgt med på Jippi Forlag og No Comprendo Forlag. Jeg har blitt venner med ganske mange norske tegneserieskapere, og vi møter opp i tegneseriearrangementer verden rundt. Dongery-kollektiven er en av favorittene mine, men den viktigste norske tegneserieskaperen for meg har vært Jason. Verkene hans er ikke så langt fra mine. Vi begge lager tegneserier med lite eller ingen ord. Også vår fortellinger har likheter. Jason er Jason. Jeg har besøkt Norge bare en gang med foreldrene mine når jeg var en liten gutt, og jeg gleder meg til å endelig få besøke Oslo Comics Expo.

Oslo Comics Expo arrangeres på Serieteket i Deichmanske biblioteket Grünerløkka 10.-11. juni. Offisiell åpning kl 17.00 på fredag 10. juni, hvor Tommi Musturi framtrer sammen med Heikki Rönkkö kl. 19.00.

www.oslocomicsexpo.no  

https://kutikutisf.wordpress.com

www.tommimusturi.com  

Tekst: Kaisu Savola/FINNO
Publisert 19.5.2016